Home GalerijaKulturna ekspanzija
Kulturna ekspanzija

Kulturna ekspanzija

Nova zgrada Centro Botín Fundación Botín zanimljiva je kombinacija veličine i suptilnosti. Očekuje se da će Santander staviti na umjetničku kartu kao što je Guggenheim napravio za Bilbao, njegove susjede, poznati arhitekt Renzo Piano – tvorac Sharda u Londonu, Pompidou centar u Parizu, muzej Whitney u New Yorku i mnoge druge – očekuje se da će biti neprocjenjiva kulturna institucija grada i Španjolska.

Međutim, ovaj projekt nije bez polemike. Jedna kritika u ranim fazama razvoja je da će svaka građevina u gradskoj luci zamračiti zadivljujući pogled na more u kojem uživaju lokalni stanovnici i turisti. Prema Pianovom ukusu za stvaranje atraktivnih građevina iz i nadopunjavanje njihovog lokalnog okruženja – poput kulturnog centra Jean-Marie Tjibaou u Novoj Kaledoniji – rješenje je osmisliti zgrade koje ne samo da održavaju vidljivost okolnog okoliša, već i postaju njegov dio.

Stoga se na stupovima podižu dva kružna volumena građe, istodobno pružajući javno dostupno sklonište i cjelovit, još poboljšani pogled na daleki pogled na more i planine. Takvo je vrijeme u ovom dijelu Španjolske oblaci i magla često zasmetali pogledu da postane gotovo jednoličan, iako upečatljiv, siv, a to se odrazilo na neutralnoj boji zgrade, točnije na 380.000 keramičkih pločica koje su prekrivale njenu površinu. Svaki od tih bisernih diskova suptilno odražava kvalitetu okolne svjetlosti, ublažujući kontrast između grada s jedne strane i mora s druge strane.

Oblik ove građevine kombinira posredovanje između pogleda na grad i prirodu. Piano je ponovno stvorio nešto od egzokeletne estetike koju su on i Richard Rogers pionirali središtem Pompidoua spajajući dvije zgrade sa sirovim industrijskim stepenicama i balkonima, uključujući i one koji vode na krov zgrade. Međutim, krivuljasti volumen koji čini većinu prostora koji zgrada može koristiti je neosporno organski; prekriveni keramičkim ljuskama, ostavili su dojam dviju riba širokih usta koje skaču iz zaljeva. Ovaj luk ima i funkcionalnu svrhu. Prilikom podizanja zgrade na tlu naravno se stvaraju sjene. Klavir je uvučen u prostor ispod građevine – gdje je krajolik uokviren i opremljen nizom svjetlucavih pločica – kako bi bio društven, a zakrivljeni rub zgrade omekšava njegovu penumbru, otvarajući što više prostora za prirodno svjetlo i društvenu upotrebu. ,

To će biti za finesu i za integraciju, zgrada ostaje impresivna. Bez obzira na položaj s kojeg je viđen – uključujući i povijesni park Pereda koji je u sklopu projekta proširen sa 20 000 m2 na 48 000 m2 – teško je dobiti ukupnu perspektivu, a to je u skladu s našim očekivanjima. Čini se da se razmjera zgrade dramatično mijenja kad je posmatramo iz različitih kutova, od sitnih i mrzovoljnih do lunarnih i uzvišenih, a stojeći ispod nje ponekad pamti priču iz Cosmicomiche Itala Calvinoa, sunarodnjaka i nadahnuća za klavir – gdje mjesec pliva, ali neznatno je daleko iznad mlade zemlje, privlačeći ribe različitih veličina na temelju svoje gravitacije.

Centro Botín pokušava ne nametati Santanderov fizički krajolik, ali učinit će mnogo za svoju kulturu. Dva velika galerijska prostora, s velikim prozorima prema moru, crpe se i pružaju kontrolu nad prirodnim svjetlom kako bi se poboljšao rad na prikazu, ali mogu se i pregraditi radi zaštite krhkijih komada, poput Goyeve slike koja je jedna od uvodnih izložbi. Centar također namjerava surađivati ​​s lokalnom i međunarodnom umjetničkom zajednicom, a organizirat će redovne radionice poput one nedavno s njemačkim umjetnikom Carstenom Höllerom, čija djela koja izazivaju misao predstavljaju i druge predstave u kojima se centar otvara. Uz zgradu za javni pregled postoji i auditorij, restoran, trgovina i veliki ekran, od kojih se očekuje da Centro Botín ispuni svoju svrhu ne samo kao kulturno središte, već i kao kreativnost i dobra publika. – stvorenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *